Csodaszarvas régiség- Könyv Portál
Csodaszarvas Kulturális és Műkereskedelmi Portál: online piactér antik műtárgy  kortárs régiség könyv
Csodaszarvas Műkereskedelmi Portál: online piactér antik műtárgy  kortárs régiség könyv
Belépés | Regisztráció
Keresés az Antikrégiség.hu Piactéren Részletes keresés >>>
Kövesse az Antikrégiség.hu Portált Facebookon!!
Régiség kategóriák:
RSS feliratkozás: Antik bútor Antik bútor
RSS feliratkozás: Bélyeg Bélyeg
RSS feliratkozás: Egyéb régiség Egyéb régiség
RSS feliratkozás: Ékszer Ékszer
RSS feliratkozás: Ezüst, fémtárgy Ezüst, fémtárgy
RSS feliratkozás: Festmény Festmény
RSS feliratkozás: Grafika, rézkarc Grafika, rézkarc
RSS feliratkozás: Hangszer Hangszer
RSS feliratkozás: Képeslap Képeslap
RSS feliratkozás: Lámpa, csillár Lámpa, csillár
RSS feliratkozás: Militária, fegyver Militária, fegyver
RSS feliratkozás: Műszaki tárgyak Műszaki tárgyak
RSS feliratkozás: Néprajzi tárgy Néprajzi tárgy
RSS feliratkozás: Óra Óra
RSS feliratkozás: Papírrégiség Papírrégiség
RSS feliratkozás: Pénz, érme Pénz, érme
RSS feliratkozás: Porcelán, kerámia Porcelán, kerámia
RSS feliratkozás: Szobor Szobor
RSS feliratkozás: Textil, szőnyeg Textil, szőnyeg
RSS feliratkozás: Üveg, kristály Üveg, kristály
RSS feliratkozás: Vallási tárgyak Vallási tárgyak
Könyv kategóriák:
RSS feliratkozás: Antik könyv Antik könyv
RSS feliratkozás: Életmód, egészség Életmód, egészség
RSS feliratkozás: Gasztronómia Gasztronómia
RSS feliratkozás: Gazdaság, üzlet Gazdaság, üzlet
RSS feliratkozás: Gyerekkönyv Gyerekkönyv
RSS feliratkozás: Idegen nyelvű Idegen nyelvű
RSS feliratkozás: Irodalom, regény Irodalom, regény
RSS feliratkozás: Lemez, CD, DVD Lemez, CD, DVD
RSS feliratkozás: Műszaki könyv Műszaki könyv
RSS feliratkozás: Művészeti könyv Művészeti könyv
RSS feliratkozás: Nyelvkönyv, szótár Nyelvkönyv, szótár
RSS feliratkozás: Régi diafilm Régi diafilm
RSS feliratkozás: Régi újság, folyóirat Régi újság, folyóirat
RSS feliratkozás: Sport Sport
RSS feliratkozás: Tankönyv Tankönyv
RSS feliratkozás: Történelem Történelem
RSS feliratkozás: Tudományos könyv Tudományos könyv
RSS feliratkozás: Útikönyv, földrajz Útikönyv, földrajz
RSS feliratkozás: Vallási könyv Vallási könyv
Galéria: online tárlatok
RSS feliratkozás: Festmény kiállítás Festmény kiállítás
RSS feliratkozás: Fotográfia kiállítás Fotográfia kiállítás
RSS feliratkozás: Iparművészet Iparművészet
RSS feliratkozás: Kerámia kiállítás Kerámia kiállítás
RSS feliratkozás: Szobor kiállítás Szobor kiállítás
RSS feliratkozás: Textil kiállítás Textil kiállítás
RSS feliratkozás: Történelmi kiállítás Történelmi kiállítás
Segítség:
Hogyan adjak el?
Hogyan vásároljak?
Kövessen minket!
Kövesse az Antikrégiség.hu TV adásait a YOUTUBE-on!
Csatlakozzon az Antikrégiség.hu közösségéhez és kövessen minket a Twitteren!! Csatlakozzon az Antikrégiség.hu közösségéhez és kövessen minket a Twitteren!!
Csatlakozzon az Antikrégiség.hu közösségéhez és kövessen minket a Facebookon!! Csatlakozzon az Antikrégiség.hu közösségéhez és kövessen minket a Facebookon!!
 
Hirdetések
Csodaszarvas ebolt

Antikrégiség.hu Mesetár - A sárkány leánya

Vissza az összes meséhez
 
Megosztás
Oldal felvétele a könyvjelzők közé Tovább küldés emailben Nyomtatás
A sárkány leánya (népmese)


Egyszer volt, hol nem volt, hetedhét országon is túl, élt egy nagyon szegény ember. Annyi gyereke volt ennek a szegény embernek, mint égen a csillag, de talán még annál is eggyel több. Így gondolható, hogy nagy volt Hadásziéknál a szegénység. Többször nem ettek, mint ettek. Azért mégiscsak felcseperedtek a gyerekek, mert eső, az elég sok volt feléjük.
Egyszer a legidősebb fiú - azt is Hadászi Gábornak hívták, mint az apját - így szólt:
- Édesapám, meguntam én már a szegénységet, kiirtom még a gyökerét is, hogy többé ne akaszkodhasson senki ember nyakába.
Azt mondja erre az öreg:
- Megértlek én téged, édes fiam, azt se bánom, ha világgá mész, marad itthon még elég gyerekem, de fogadj el tőlem egy jó tanácsot: maradj mindig szorgalmas és becsületes, és ha egyszer gazdag lennél, ne felejtsd el, hogy valamikor te is szegény ember voltál.
Megköszönte a fiú a jó tanácsot, és már indult is világgá. Útjában egy szép kastélyt talált.
,,Itt biztosan akad valami munka számomra" - gondolta a fiú.
Be is kopogtatott illedelmesen.
- Mi járatban vagy, szép öcsém? - kérdezte a ház ura, a hatfejű sárkány. Mert bizony az volt a szép kastély gazdája.
Megbánta már a fiú, hogy bekopogtatott, de hát nem volt mit tenni, bátran odaállt a sárkány elé, és így felelt:
- Engedelmeddel szolgálatot keresek. Minden munkát szívesen vállalok.
- Ez szép beszéd - felelte a sárkány. - Nekem éppen ilyen legényre van szükségem, felfogadlak. Egész nap azt csinálsz, amit akarsz. Heverészhetsz, lustálkodhatsz, de éjjel dolgoznod kell. Én jól megfizetem a munkádat: egy véka arany a díjad minden éjjelre. De ha nem végzed el a kiadott munkát, a bőrödet polyvával tömöm ki.
Gábor nem ijedt meg, így mindjárt meg is kötötték az alkut. A sárkány megmutatta a szobáját, aztán magára hagyta. Nyomban aludni készült, mert ugyancsak elfáradt a hosszú úton. Alig pihent valamit a legény, lassan kinyílt a szoba ajtaja, és egy gyönyörűséges leány lépett be rajta.
- Én vagyok a sárkány leánya - mondta halkan. Azért jöttem hozzád, hogy megmentselek. Tudd meg, hogy az apám a vesztedre tör. Olyan feladatokat bíz majd rád, amiket nem tudsz elvégezni, az pedig az alku szerint az életedbe kerül. Menekülj, amíg lehet!
Gábor alig hallotta a leány beszédét, avval sem törődött, hogy az életéről van szó, csak nézte a leányt, akihez hasonló szépet még soha életében nem látott.
- Ha százszor kell meghalnom, akkor sem megyek innen egy tapodtat sem!
A leány észrevette, hogy Gábor első szempillantásra megszerette őt. Örült ennek, mert neki is igen tetszett a fiú, azért sietett a megmentésére.
- Jól van hát! Csak csinálj mindent úgy, ahogy én mondom, akkor túljárunk apám eszén. Itt van egy varázsvessző. Majd elvégez ez helyetted minden munkát. Te nyugodtan feküdj le, és ne is nézd, mit csinál a vessző, csak akkor tekints fel, amikor egy fehér galamb a szárnyával megérint.
Nagyon megörült Gábor a leány beszédének. Elvette tőle a varázsvesszőt, és nyugodtan aludt másnap estig. Ekkor maga elé hívatta a sárkány.
- No, te legény, kezdődik a szolgálat! - mondta, és kiadta az első feladatot: - Van énnekem hetven mérföldre egy akácosom. Reggelre vágd ki ennek az akácosnak valamennyi fáját.
Gábor elment a hetven mérföldnyire lévő akácosba, hasra feküdt, és a többit rábízta a varázsvesszőre. Még el is aludt közben. Arra ébredt fel, hogy egy fehér galamb a szárnyával keltegeti. Hát mit látott, mit nem, egy erdőre való fa hevert ott, mind kivágva.
- A hetven mérföldnyire fekvő akácosban minden fát levágtam, küldheted a fuvarosokat érte - mondta Gábor reggel a sárkánynak.
A sárkány nem akarta elhinni, gyorsan elküldött hát egy futárt, nézze meg, igazat mondott-e a legény. A futár nem tehetett mást: jelentette a sárkánynak, hogy az egész akácos ki van vágva. Bosszankodott a sárkány, mert nem tudta, hogyan járt túl az eszén a fiú.
- A fát neked kell hazahordanod reggelre - adta ki az újabb munkát a sárkány -, s le is kell ágaznod az egészet.
Gábor egész nap aludt, este aztán megint hasra feküdt, és a varázsvessző végezte a munkáját.


Reggel a sárkány kíváncsian nézett ki az ablakán. Hát amikor kidugta a fejét, fába verte az orrát. Annyi lett a fa és az ág, hogy nem fért el a kastély udvarán, a tetőre is került belőle. Az ablak is majdnem egészen be volt rakva. Abba verte az orrát.
Mérgelődött erősen, egyre dühösebb lett a sárkány. Két véka arannyal tartozik már Gábornak, és még a kastélyát is csúffá tette. Elhatározta, hogy harmadik feladatnak olyat ad, amit biztosan nem tud elvégezni, akkor elpusztíthatja, és a sok aranyat sem kell megadni.
- Harmadik feladatod az lesz, hogy a hetven mérföldre levő akácosom helyét felásod, beülteted szőlővel, és reggel elhozod az első termés borát az asztalomra - mondta haragtól sziszegve.
Nemigen hitte Gábor, hogy ezt is el tudja végezni a vessző. De hát nem volt mit tenni, elindult a hetven mérföldre levő akácos helyére, hasra feküdt, és a többit rábízta a varázsvesszőre. Hát uramfia! Reggel tele volt szőlővel, de a fürtök nem a tőkén voltak, meg nem is a kádakban, hanem a hordókban: bor gyanánt illatoztak. Gábor gyorsan felkapott egy kisebb hordót, és futott a sárkány elébe.
- Itt van a termés a hetven mérföldre fekvő akácos helyén termesztett szőlőből - mondta a sárkánynak, és kínálta is a borral.
A sárkány majdnem megfulladt dühében. Már látta, hogy a legényen nem tud kifogni. Hatalmas haragjában egy szuszra felhajtotta az egész hordó bort. Az italtól jókedve kerekedett, táncolni kezdett, még a palota tetejére is felmászott, és ott kurjongatott. Estére elszállt a sárkány jókedve. Ekkor eszébe jutott, hogy három véka arannyal tartozik már Gábornak, s végleg elhatározta, hogy most aztán elpusztítja.
- Most kell vigyáznod legjobban, szerelmem! - mondta a leány este a fiúnak. - Apám elhatározta, hogy végez veled. Lóra kell ülnöd, és ez a ló nem lesz más, mint az én apám. De te ne ijedj meg. Vegyél magadhoz két marék paprikát, és amikor a levegőbe emelkedik, szórd az egészet a szemébe, a többinél majd segítek.
Így is lett. A sárkány kiadta a parancsot, hogy Gábor lovagolja meg a legtüzesebb paripáját. Elővezették a paripát. Rúgott és kapálózott, Gábor alig tudott fennmaradni rajta. Aztán elindult. Egy darabig csak vágtázott, aztán hirtelen felemelkedett a levegőbe. Gábor gyorsan elővette a paprikát, és beleszórta a ló szemébe. Abban a pillanatban a ló elvakult mind a két szemére, és olyan szelíd lett, mint egy bárány. Szép csendesen lépkedett, és azt sem vette észre, hogy lovasa már nincs a hátán, mert egy fehér galamb leemelte onnan. A ló csak ment az erdőben. Nekiütközött a fáknak, beleesett az árokba Az arrajáró farkasok felfalták szőröstül-bőröstül.
A galamb közben elvezette Gábort egy patak partjára. Itt megrázta magát, és hirtelen átváltozott emberré. Nem volt bizony az más, mint a sárkány leánya. Ölelte, csókolta Gábor a megmentőjét.
- Édes szerelmem, letelt a szolgálatod - mondta a leány a fiúnak. - Három véka arany a béred. Ez kijár neked. Menj vissza a kastélyba. Hozd el az aranyat, és elmegyünk erről a tájról, ahol apám annyit garázdálkodott.
Gábor visszament a kastélyba, és elhozta a három véka aranyat. Ekkor összeölelkeztek, és elindultak munkát keresni.
Mentek, mendegéltek, sok faluba betértek, de munkát sehol sem találtak. Gábor belátta, hogy nincs értelme továbbra is rejtegetni az aranyat, elhatározta, hogy vesz rajta birtokot, majd megélnek azon szépen. Feleségét egy öregasszony gondjaira bízta, maga meg útnak indult, hogy eladó birtokot keressen.
A tizenharmadik faluban talált egy szép birtokot. Meg is vette. Gazdag ember lett belőle. Lovakat és hintót is szerzett hozzá, úgy indult vissza a feleségéért, mint egy gróf. És ez lett a veszte. A tizenkettedik faluban egy grófnő lakott. Ez a grófnő csak gazdag emberhez akart feleségül menni, de mivel csúnya volt, messze elkerülték faluját a legények. Gábor nem tudta ezt, hát csodálkozott nagyon, amikor fegyveres emberek fogták körül, és lovastul, hintóstul bevitték a grófnő kastélyába. Egy évig tartotta ott fogva a grófnő Gábort, de mikor látta, hogy sehogy sem lehet a felesége, útnak engedte, de a lovakat és a hintót elvette tőle.
A sárkány leánya közben mindennap az utat leste, és várta szerelmetes férjét. Nem tudta, mi történhetett Gáborral, hogy ilyen sokáig nem jön érte. Egyszer aztán mégiscsak megjelent. Boldogan ölelték, csókolták egymást. Gábor elmondta, mi történt.
- Ha nem lettem volna gazdag, ez nem történt volna meg velem! - mondta a feleségének. - Nem kell nekem gazdagság, ha nincs boldogság.
Mikor ezt kimondta, akkor jutott eszébe apjának az intelme: ,,Ha egyszer gazdag ember leszel, ne felejtsd el, hogy te is szegény ember voltál."
Szorgalmasan és becsületesen dolgoztak mind a ketten, szereztek maguknak egy kis házat, abba olyan boldogság költözött, hogy hetedhét országra szólt. De a szegény ember fia nem is felejtette el soha, honnan jött, mit várnak tőle a szegények.
Legfrissebb mozgóképes hírünk:
Legfrissebb fórum témáink:
Kik rejtőznek a szignók mögött?
Mennyit érhet?
Gobelin
Kié lehet ez a rézkarc?
Zsolnay minták és jelzései
Mennyit érhet antik tárgyam, régiségem?
Porcelán monogram
Mennyit érhet kortárs vagy régi festményem?
reprodukcio
Ismeretlen porcelán jelzés
 
RSS feliratkozás: Hírek ÖSSZES HÍRRSS feliratkozás: Árverési hírek ÁRVERÉSI HÍREKRSS feliratkozás: Kulturális hírek KULTURÁLIS HÍREKRSS feliratkozás: Történelmi hírek TÖRTÉNELMI HÍREKRSS feliratkozás: Mozgóképes hírek VIDEÓKRSS feliratkozás: Antikrégiség.hu Mesetár MESETÁRRSS feliratkozás: Naptár időpontok NAPTÁR
Legfrissebb Fontos Kérdések:
További fontos kérdések >>
Legfrissebb fórum témáink:
Kik rejtőznek a szignók mögött?
Mennyit érhet?
Gobelin
Kié lehet ez a rézkarc?
Zsolnay minták és jelzései
Mennyit érhet antik tárgyam, régiségem?
Porcelán monogram
Mennyit érhet kortárs vagy régi festményem?
reprodukcio
Ismeretlen porcelán jelzés
Antikregiseg.hu műkincsportál: Régiségbolt és Antikvárium egy helyen
Csodaszarvas műkereskedelmi portál

Honlapunkról
Hogyan adhatok el?
Hogyan vásárolhatok?
Ingyenes hirdetésfeladás!

Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Írjon nekünk!
Hírlevelet kérek

Művész adatbázis
Művészeti fogalomtár
Antikrégiség.hu Mesetár
Antikrégiség.hu Akadémia

Videók
Árverési hírek
Kulturális hírek
Történelmi hírek

Antikrégiség.hu QR kódja KÖVESSEN MINKET: Facebook KÖVESSEN MINKET: Twitter KÖVESSEN MINKET: Youtube KÖVESSEN MINKET: Google+ KÖVESSEN MINKET: Pinterest
© Antikrégiség.hu | e-Antique.eu | Hírlevél | Elérhetőség | Üzletszabályzat | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Antikrégiség.hu adatvédelmi elvei